SON DAKİKA
hava
Google News

Havalar Çok Sıcak, Beslenmeye Dikkat!

Son Güncelleme :

2021-05-22 18:43:57

/ 578 kez okundu.

Bakteriler sıcak ortamlarda çok çabuk ürerler ve besinler daha çabuk bozulurlar.

Bu yüzden hijyen kurallarına uyulmadan yapılan yemekler hastalıklara neden olmaktadır. Bu durumlarla karşılaşmamak için hem besinlerin temizliğine hem de sağlığımız açısından yararlı olup olmamasına dikkat edilmelidir.

Örneğin kahvaltıda domates mutlaka olmalıdır. Domates lif açısından oldukça zengindir ve kabuklarıyla yenildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ,kabızlığı giderir. İyi bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Kanı temizler ve kanseri ,özelikle de prostat kanserini önlemede yardımcıdır. Yaşlanmayı geciktirir ve ve cilde tazelik verir. Yazın mucize meyvesi olan karpuzu kesinlikle ihmal etmeyin. İçindeki potasyum miktarı sayesinde kas ve damar fonksiyonlarını geliştirir. Bir karpuzun içindeki su miktarı ortalama %92 ‘dir. Bu sayede vücudun alması gereken günlük su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar . Yazın olmazsa olmazı tabikide bol sıvı tüketimidir. Sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına neden olur.

Özelikle terle birlikte kaybedilen su ve mineral kaybının önlenmesi için su tüketimi çok çok önemlidir. Günde en az 2.5 litre su içmeye özen gösterin. Su içmek için susamayı beklemeyin, susamasanız da su için.

Çeşit çeşit sebze ve meyve tüketerek dinç kalın. Yaz aylarında vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitleri tüketilmelidir. Özellikle yaz sıcaklarından kurtulmak için enerji deposu olan karpuz, kiraz, şeftali, üzüm gibi meyveler tüketilmelidir. Yaz meyveleri çeşitlilik ve vitamin açısından çok zengindir ancak tüketirken porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Her gün süt ve yoğurt tüketin.

Özelikle sodyum ,potasyum ve magnezyum ve sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından meyve, sebze ve peynirin yanında mutlaka yoğurt, ayran , cacık tüketilmelidir.

Süt ve yoğurt gibi gıdalar kalsiyum içeriği sayesinde kalbin düzenli çalışmasını ve sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

SICAKLARDA UZAK DURMANIZ GEREKENLER

 Kızartmalardan kaçının. Çünkü yaz aylarında yağlı besinler vücutta yorgunluğa, baş ağrısına ve yüksek tansiyona neden olmaktadır. Bu yüzden sağlığımız açısından yararlı olan pişirme yöntemlerinden ızgara, buğulama ve haşlama tercih edilmelidir. Kan şekerini hızlı yükselten ve hızlı düşüren besinlerden uzak durulmalı. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam tahıllı, tam buğday, çavdar gibi ekmekler, makarna, bulgur gibi lifli besinler tüketilmelidir. Hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Sağlıklı Günler Dilerim... Diyetisyen Kader Yağbasan

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.