SON DAKİKA
hava
Google News

Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar -2-

Son Güncelleme :

2021-03-24 13:59:24

/ 601 kez okundu.

Yanlış 1: Çay, kahve ve kola suyun yerini tutar Doğrusu: Çay, kahve ve kola gibi içecekler diüretik yani idrarı arttırıcı içeceklerdir. Vücuttan su atılımını arttırır. En iyi çözücü, saf ve doğal içecek sudur bu yüzden yeterli miktarda tüketimine özen gösterelim.

 Yanlış 2: Ekmek, makarna ve pilav kesmek zayıflatır. Doğrusu: Zayıflama ile kilo verme arasında fark var. Önemli olan nereden kilo verildiğidir. Eğer su ve kas kaybı oluyorsa bu yanlış bir yöntemdir. Şişmanlık vücuttaki yağ oranının fazlalığı olduğuna göre vücutta depo yağlardan kurtulmak zayıflamaktır. Ekmek, pilav ve makarna su tutucudur. Bunları kestiğimizde vücut su tutamayacağı için birkaç kilo su kaybederiz. Bu durumda vücuttaki su kaybı sağlığı tehlikeye atacağından savunma olarak vücut su kaybetmemeye, siz de kilo verememeye başlayacaksınız. Sonrasında kaybedilen su vücuda geri geldiğinde eski ağırlığa geri dönersiniz. Yani bu yanlış bir yöntem olmuş olur.

Yanlış 3: Kendi başıma da sağlıklı zayıflarım. Doğrusu: Sağlıklı kilo vermek için öncelikle doktor kontrolünden geçmeliyiz ve gerekli testler yapılmalıdır. Ondan sonra diyetisyen eşliğinde metabolizma hızımıza ve yaşam tarzımıza uygun bir diyet programı uygulamalıyız. Beslenme programımızı düzenli egzersizle desteklemeliyiz.

Yanlış 4: Aç karnına içilen limonlu su yağ yakar. Doğrusu: Tek başına içilen limonlu su dilediğiniz kiloya ulaşmanıza yardımcı olmaz. Bir miktar katı yağın üzerine limonu sıktıktan sonra bir gözlemleyin. Siz de fark edeceksiniz ki limon yağı eritmedi, bu vücudumuzdaki yağlar içinde geçerlidir. Yani hiçbir besin veya içecek bu yağların erimesini sağlamaz.

Yanlış 5: Sürekli kalori hesabı yapmak. Bu yanlıştır. Çünkü bu belli bir süreden sonra takıntı haline gelecek ve sürekli bunun stresini yaşayacaksınız. Bunlara hiç gerek yok. Kaloriden çok yediğimiz ve içtiklerimizin içeriği önemlidir. Örneğin 1 adet orta boy elmada 60 kalori,2 kare çikolata da 60 kaloridir. Ama mantıklı olan elmayı yemektir. Çünkü elma içeriğindeki mineral, vitamin ve lif bakımından çikolatadan daha zengindir.

Yanlış 6: Sürekli detoks yapmak. Bu yanlıştır. Öncelikle detoks vücudun birtakım zararlı maddelerden arınmasıdır.Kilo verme sürecinde etkilidir.Ancak sık sık yapılmamalıdır. Çünkü çok sık detoks yapmak metabolizmanızı altüst eder. Bu durumda sağlıklı beslenerek kilo vermek isteseniz bile vermekte zorlanırsınız. Çünkü siz çok sık detoks yaparak vücudunuzun dengesini bozdunuz.

Yanlış 7: Saat 19.00’dan sonra hiçbir şey yememeliyim algısı yanlıştır. Evet eski insanlar böyle yapardı. Çünkü yemeklerini erkenden yiyip erkenden uyurlardı. Sabahları da erken kalkarlardı. Ancak şimdiki zaman öyle değil. Geceleri geç saatlere kadar oturanlar. vardiyalı olarak çalışanlar ve işten dolayı evlerine geç dönenler var. Bu yüzden önemli olan yaşam tarzımıza uygun ve bizi zorlamayacak şekilde sağlıklı beslenmektir. Bu yanlışların bilincinde olup sağlıklı beslenmemize dikkat edelim:)) Diyetisyen Kader Yağbasan

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.