SON DAKİKA
hava
Google News

Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Son Güncelleme :

2021-03-13 22:35:02

/ 598 kez okundu.

Yanlış 1: Ekmek yemek kilo aldırır.

Doğrusu: Eğer günlük tüketmeniz gereken kalorinin üzerine çıkarsanız kilo almanız kaçınılmazdır. Bu fazla enerjinin ekmekten ya da başka bir besinden geldiği gerçeğini değiştirmez. Ekmek en temel enerji kaynaklarından biridir. Porsiyona dikkat ettiğimiz sürece tüketebiliriz.

Yanlış 2: Aç kalmak zayıflatır. Doğrusu: Zayıflamak uğruna aç kalmak, öğün atlamak tam tersi kilo alımına neden olur. Çünkü beslenemeyen vücut durumu kıtlık olarak algılar ve tüketilen her besini savunma metabolizması olarak yarın bir gün tekrar aç kalırsam enerji olarak kullanırım mantığıyla yağ olarak depo eder. Bu yüzden aç kalmak değil dengeli bir beslenme programı ve egzersiz yaparak zayıflamalıyız.

Yanlış 3: Tüm meyve suları sağlıklıdır. Doğrusu: Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek en doğru olandır. Çünkü meyve sularının kalori ve karbonhidrat içeriği meyvenin kendisine göre daha yüksektir. Ayrıca meyvenin lif içeriği daha fazla ve bu yararlı bir şeydir. Şeker içeren ve şekerli asitli olan meyve suları kilo aldırır. Bu yüzden meyve suyu tüketilecekse taze sıkılmış veya %100 olan meyve suları tercih edilmelidir.

Yanlış 4: Soda ile maden suyu aynıdır. Doğrusu: Soda karbondioksit eklenmiş sudur. Maden suyu ise doğal kaynaklardan elde edilir ve mineralli sudur. Soda içerken hiç mineral almazken maden suyu içerek kalsiyum ve magnezyum minerallerini alırız.

Yanlış 5: Kırmızı et her koşulda sağlık için zararlıdır. Doğrusu: Kırmızı et vücut tarafından en iyi kullanılabilen protein kaynaklarından biridir ve demir mineralinin en zengin kaynağıdır. Yüksek kolesterolü olanlar haftada 2 kez yağsız olanını tüketebilir. Demir eksikliği olanlar ise kırmızı eti düzenli olarak tüketmelidirler.

Yanlış 6: Zeytinyağı kilo aldırmaz. Doğrusu: Zeytinyağı dahil tüm yağların 1 gramı 9 kalori içerir. Bu nedenle aşırı zeytinyağı tüketmek kilo artışına neden olur.

Yanlış 7: Esmer şeker kilo aldırmaz. Doğrusu: 1 gram esmer şeker 3.5 kalori 1 gram beyaz şeker ise 4 kaloridir. Bundan da anlaşılacağı üzere aşırı kullanımı kilo almaya ve karın bölgesinde yağlanmaya neden olur.

Yanlış 8: Izgara her zaman sağlıklıdır. Doğrusu: Mangalda yapılan etler direk ateşe temas ediyorsa kanser yapıcı madde üretir. Direk ateşe değerek pişen etlerin mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskini arttırdığı bilinir.

Yanlış 9: Çay, kahve ve kola suyun yerini tutar Doğrusu: Çay, kahve ve kola gibi içecekler diüretik yani idrarı arttırıcı içeceklerdir. Vücuttan su atılımını arttırır. En iyi çözücü, saf ve doğal içecek sudur bu yüzden yeterli miktarda tüketimine özen gösterelim.

Yanlış 10: Ekmek, makarna ve pilav kesmek zayıflatır. Doğrusu: Zayıflama ile kilo verme arasında fark var. Önemli olan nereden kilo verildiğidir. Eğer su ve kas kaybı oluyorsa bu yanlış bir yöntemdir. Şişmanlık vücuttaki yağ oranının fazlalığı olduğuna göre vücutta depo yağlardan kurtulmak zayıflamaktır. Ekmek, pilav ve makarna su tutucudur. Bunları kestiğimizde vücut su tutamayacağı için birkaç kilo su kaybederiz. Bu durumda vücuttaki su kaybı sağlığı tehlikeye atacağından savunma olarak vücut su kaybetmemeye, siz de kilo verememeye başlayacaksınız. Sonrasında kaybedilen su vücuda geri geldiğinde eski ağırlığa geri dönersiniz. Yani bu yanlış bir yöntem olmuş olur.

Yanlış 11 : Kendi başıma da sağlıklı zayıflarım. Doğrusu: Sağlıklı kilo vermek için öncelikle doktor kontrolünden geçmeliyiz ve gerekli testler yapılmalıdır. Ondan sonra diyetisyen eşliğinde metabolik hızımıza ve yaşam tarzımıza uygun bir diyet programı uygulamalıyız. Beslenme programımızı düzenli egzersizle desteklemeliyiz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.